Новости

Работилница за „Медиумска писменост“

14.11.2019

По повод Деновите на Медиумската писменост, Институт Охрид, како член на Мрежата за медиумска писменост организираше Работилница за медиумска писменост со подмладоците на сите активни политички партии во државата. На оваа работилница учесниците имаа можност да се запознаат со начините на препознавање на лажните вести, како и критичко размислување при конзумирање на вестите од најразличен вид.

Почна третиот модул од програмата „Young Balkan Leaders“, во склоп на Erasmus+

15.11.2019

Институт Охрид со голема чест го објавува почетокот на третиот модул од програмата „Young Balkan Leaders“. На овој модул младите лидери од 3 држави ќе имаат можност да ги надоградат своите знаења, да ги разменат своите размислувања, како и да научат многу нови работи во разновидни области

Институт Охрид во посета на Европскиот Парламент во Брисел

14.11.2019

Во рамки на програмата „Young Balkan Leaders“, младите лидери од Македонија, Србија и Бугарија имаа чест да присуствуваат на сесија на Европскиот Парламент во Брисел. Оваа посета беше можност за младите лидери да се запознаат подобро со работата на Европскиот парламент, како и да поразговараат со европратеници и амбасадори околу темата за евроинтеграција на Балканот. Мошне сме благодарни и почестени од срдечниот пречек од господинот Андреј Ковачев и госпоѓата Жељана Зовко, европратеници во Парламентот, како и амбасадорките на Република Северна Македонија и Република Србија, госпоѓата Агнеза Руси и госпоѓата Ана Хрустановиќ.

Заврши уште еден циклус на „Школата за економска слобода и човекови права„

11.11.2019

Заврши уште еден циклус на „Школата за економска слобода и човекови права„ Остануваат импресиите, добрите секавања како и пријателствата создадени на оваа школа.#SELF

Денови на Медиумска писменост

24.10.2019

Институт Охрид со голема чест и задоволство објавува дека се приклучува на деновите на медиумска писменост, како член на Мрежата за медиумска писменост.  

Четврто предавање на „Школата за економска слобода и човекови права“

24.10.2019

На денешното предавање учесниците на “Школата за економска слобода и човекови права“ имаа можност да се запознаат со темите поврзани со„Европските вредности и Копенхашките критериуми за влез во ЕУ“ со проф д-р Иван Дамјановски.

Трето предавање од “Школта за економска слобода и човекови права“

17.10.2019

Третото предавање од “Школата за економска слобода и човекови права“ заедно со проф. д-р Ненад Марковиќ кој говореше на темата„Политичките теории околу слободата и слободни општества“