Транспарентно управување и енергетска сигурност во Централна и Југоисточна Европа

Мрежата „Водство за развој и интегритет во Југоисточна Европа“ (СЕЛДИ) подготви документ за јавни политики кој дава проценка на ризиците за енергетската сигурност како и на транспарентноста и отчетноста на енергетските политики во четири земју од Централна и Југоисточна Европа: … Continue reading

Share Button

Борбата против корупцијата во ризични сектори во ЈИЕ

На 29 и 30 октомври 2015, во Подгорица, Црна Гора, се одржа регионална конференција на тема „Подобрување на напорите за застапување на граѓанските организации за борбата против корупцијата во ризичните секори во Југоисточна Европа (ЈИЕ): користење на најновите истражувања во … Continue reading

Share Button

(Македонски) Кажи НЕ на омразата: 22 јули – Европски ден на жртвите на криминал од омраза!

22 јули е Европски ден на жртвите на криминал од омраза. Целта на тоа да се има официјален ден е да се спомене и препознае страдањето на сите жртви на криминал од омраза. Меѓудругото, овој ден треба да биде и … Continue reading

Share Button

(Македонски) Започна првата мултипартиска “Лидерската академија“!

Институтот за економски стратегии и меѓународни односи Охрид со поддршка на мисијата на ОБСЕ во Скопје, во периодот од 26-28 јуни, во Охрид, ја започна “Лидерската академија“. Учество земаа младинските организации на четирите најголеми партии во Република Македонија : ВМРО-ДПМНЕ, … Continue reading

Share Button

Публикувана Граѓанската стратегија за спречување судир на интереси во јавната администрација

Како резултат на заедничката работа на вкупно 17 граѓански организации од целата држава, задоволство ни е да ја претставиме Граѓанската стратегија за спречување судир на интереси во јавната администрација. Стратегијата претставува документ на патокази преку кој граѓанските организации можат да … Continue reading

Share Button

Финансиски извештај за 2014 година

Во линкот подолу, се наоѓа финансискиот извештај на Институтот за економски стратегии и меѓународни односи Охрид, Скопје за 2014 година Финансиски извештај

Share Button

ANTI-CORRUPTION NEWSLETTER – Issue No 20, March 2015

ANTI-CORRUPTION NEWSLETTER Issue No 20, 10 March 2015   News   Brussels, Belgium: SELDI Policy Forum: Good Governance Agenda for Southeast Europe: the Role of Civil Society and the European Institutions On 24 and 25 February 2015 SELDI presented the … Continue reading

Share Button

(Македонски) Втора работилница за подготовка на Граѓанска стратегија

Во рамки на проектот Граѓанската мрежа за спречување на конфликтот на интереси во јавната администрација, на 3 и 4 март 2015, во хотелот Манастир, Берово беше одржана Втората работилница за подготовка на граѓанската стратегија за спречување на судирот на интереси. … Continue reading

Share Button

“ОБЕЛЕЖУВАЧИ“ – Прирачник за едукација на млади луѓе во борбата за говор на омраза на интернет

Прирачникот “Обележувачи“ е уште еден дел од сложувалката во борбата за говор на омраза на интернет. Овој прирачник има за цел да биде алатка за сите активисти вклучени во движењето против говор на омраза на интернет при едукацијата и работата … Continue reading

Share Button

Македонија на 63-то место според конкурентност на пазарот

Според нивото на конкурентност на светските пазари,новото истражување на Асоцијацијата на балкански комори, ја рангираше Македонија на 63-то место.Со оглед на фактот дека во истражувањето учествуваа 144 земји ова би можело да се нарече дека е некоја златна средина ако … Continue reading

Share Button