Институт Охрид стана членка на Мрежата за медиумска писменост на Република Македонија
18.12.2018

Институт Охрид стана членка на Мрежата за медиумска писменост на Република Македонија

Институт Охрид стана членка на Мрежата за медиумска писменост на Република Македонија

Институт Охрид со големо задоволство објавува дека официјално стана членка на Мрежата за медиумска писменост на Република Македонија. Во време на зголемено присуство на лажни вести, недоволна информираност и зголемено ниво на говор на омраза, Институтот Охрид верува дека многу е важно да се работи и крева свеста, особено кај младите, за важноста од проверување на информациите, носењето информирани одлуки и начинот на кој се презентираат информациите. Само на овој начин ќе можеме да се бориме против промовирање на нетолеранција, дезинформации и особено говор на омраза. 
 

Веруваме дека со нашето пристапување во Мрежата за медиумска писменост, ќе допринесеме во борбата за зголемување на медиумската писменост.

Мрежа на медиумска писменост на Република Македонија